KADINLAR CİNSEL TACİZ VE SALDIRIYA KARŞI MOR İĞNELERLE EYLEMDE

Yaklaşık 150 kadın Taksim'de yürüyerek yılbaşı yaşanan cinsel saldırı ve polisin zanlıları serbest bırakmasını kınadı. Kadınlar "cinsel saldırı ve tacize karşı" her cuma eylem yapacak.

Deniz T. Diren, BİA Haber Merkezi - İstanbul

07 Ocak 2008, Pazartesi



Yılbaşı gecesi Beyoğlu'nda kadınlara yönelik cinsel saldırıyı protesto eden yaklaşık 150 kadın Taksim'den Galatasaray'a yürüyerek zanlıların polis tarafından 57 YTL para cezasıyla serbest bırakılmasını kınadı.

Kadınlar önümüzdeki iki ay boyunca her cuma Taksim'de yıllar önce başarılı bir şekilde yürüttükleri kampanyayı tekrarlayarak "mor iğne"lerle "cinsel saldırı ve tacize karşı" eylem yapacak. Kadınlar kamusal alanda gerçekleşen taciz suçlarıyla ilgili soruşturma başlatılabilmesi için mağdurun şikayet etmesi koşulunun kaldırılmasını talep etti.

Geçen cuma akşamı gerçekleştirilen eylemde kadınlar saldırıya uğrayan Avustralyalı kadının fotoğrafını taşıdı.

Baro: Şikayet koşulu yok
Grup yaptığı açıklamada "Biz kadınlar tacize, cinsel saldırıya maruz kalmak için kadın olmanın yeter şart olduğunu biliyoruz. Erkekler cinsel tacizi ve saldırıyı cahil, sapık, kültürsüz oldukları için değil, kendilerini kadın bedeni üzerinde hak sahibi gördükleri için yapıyorlar" dedi.

Görüntülerden saldırının açıkça bir grup erkek tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşıldığını vurgulayan kadınlar bu olayın Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "cinsel saldırı" başlıklı 102. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Barosu da yaptığı açıklamada, suçun birden fazla kişi tarafından işlenmesi nedeniyle şikayete gerek olmazsızın soruşturma açılması gerektiğini söylemişti.

"Medya sorumlu davranmalı"
Kadınlar yaptıkları açıklamada cinsel saldırı fotoğraflarının pornografik bir biçimde İnternette yayınlandığını söyledi; medyanın ve kamu görevlilerinin bu konuda duyarlı olmasını talep etti.

"Devletin, kadınların sokaklarda istediği saatte istediği kıyafetle gezebilme özgürlüğünü koruması gerekiyor.. Devlet görevlileri varolan hukuku da işletmeyerek suça kayıtsız kalarak, taciz ve saldırıyı ve kadın katliamlarını teşvik etmektedir. Kadına yönelik şiddete karşıtlığıyla övünen Vali Muammer Güler’e kadına yönelik şiddete karşı olmanın birinci koşulunun görevini yaparak hukuku yok saymamak olduğunu hatırlatıyoruz." (DTD/EÜ/TK)

Hiç yorum yok: